Jsou studenti vysokých škol ještě dětmi?

Každý, kdo se pohybuje v tomto prostředí, vám řekne, že studenti vysokých škol jsou dospělí lidé, kteří se nedají srovnávat se školáky školou povinnými. Tito lidé už nejsou ochotní bydlet internátním stylem, kdy jsou ubytováni na mnohalůžkových pokojích, musí používat společné sociální zařízení a kávu či čaj si musí chodit vařit do společné kuchyňky.
promoce školy
Jejich požadavky na styl a úroveň bydlení je dnes už někde úplně jinde, než tomu bylo před lety. Proto se také poslední dobou stávalo, že koleje vysokých škol zely prázdnotou a školy musely zareagovat na tento vývoj. Většina jich pochopila, že musí koleje zrenovovat a nabídnout studentům bydlení, které bude mít určité parametry.

Co by mělo ubytování na dnešní koleji mít?

Výzkumem mezi studenty se ukázalo, že kolej by měla mít tyto parametry:

Koupelna a WC společná nejvýše pro 2 pokoje

Možnost uvařit si jednoduché jídlo přímo na pokoji, kuchyňku pak mít opět společnou pro 2 pokoje

Pokoje by měli být nejvýše dvoulůžkové

Na pokoji mít dostatek úložného prostoru, dostatečný pracovní prostor a možnost oddělit si svůj prostor například paravánem nebo závěsem

Údržba a úklid pokojů  školou by měla být samozřejmá věc, aby vše, co je na pokoji, bylo funkční

Možnost zastínění oken proti slunci nebo dennímu světlu

Možnost připojení antény pro vlastní televize a připojení PC
promoce závěrečný den
Toto studenti požadovali ve výzkumu na standardních pokojích, které se běžně nabízejí. Dnes ale vzniká i skupina studentů, kteří mají zájem o nadstandardní vybavení pokoje. Dle výzkumu se ukázalo, že se vlastně jedná o samostatnou garsoniéru s vlastním sociálním zařízením, kuchyňským koutem a jedním lůžkem. Tato skupina studentů je ochotná si za tento luxus připlatit a tyto služby čerpat. Doposud to řešili pronájmem běžného bytu, což ale není vždy vyhovující.

Vysoké školy se ve většině případů požadavkům trhu přizpůsobily a část svých kolejí přebudovávají na tuto luxusnější formu bydlení. Jednak uspokojí své studenty a jednak získají větší finanční obnos na další rozvoj školy.

Závěrem lze tedy říci, že typickému studentskému kolejnímu bydlení hrana. Mladí lidé dnes přicházejí již z domova s určitými požadavky na bydlení a nelze očekávat, že kvůli studiu budou svoji laťku snižovat. To, co dříve bylo běžné, nyní se stává zastaralým a neakceptovatelným. Na studenty je třeba pohlížet jako na dospělé jedince, slyšet jejich požadavky a přizpůsobit nabídku bydlení jejich potřebám.