Koruna dříve a dnes

Za první republiky dokázala koruna konkurovat nejtvrdším měnám. Vedle dolaru, franku nebo například libry rozhodně nevypadla jako chudá příbuzná, ale jako rovnocenný partner. Zatímco v roce 1929 byla koruna kryta 44,58 mg zlata, v roce 1945 už byla stanovena relace jedné koruny na 17,77 mg.  Již nikdy se pak ke světovým měnám nevrátila.
česká měna

Když jsme odstřihli Slováky

Samostatná éra ryze české koruny nastala rozdělením Československa. A hned v roce 1993 se Češi seznámili s kovovou padesátikorunou. Co se týče bankovek, tentýž rok jsme poprvé spatřili také dvousetkorunu a pětitisícikorunu. Dvoutisícikoruna se do našich peněženek dostala až v roce 1996.
 
Směnné kurzy byly tehdy nastaveny 1:1, ale dlouho to tak nebylo. Slovenská koruna se po zásahu centrální banky propadla o deset procent. Celou dobu se dá říct, že koruna česká měla trochu navrch. Tohle ale skončilo rokem 2009, kdy Slovensko přijalo euro.
staré české peníze

Jak si koruna stojí dnes

Existují společnosti, které určují, jak si koruna stojí vůči dvěma nejsilnějším měnám, tedy dolaru a euru, a způsobem velmi jednoduchým pak „vyřknou ortel“, zda je koruna podhodnocena, nebo zkrátka jak si na tom stojí.

Srovnávací položky jedné se společností jsou například:
•  půl kilový bochník chleba
•  litr mléka
•  hlávka salátu
•  kilo brambor a několik dalších celkem běžných potravin, které nejsou příliš vázány na výši výdělku obyvatel, tedy potraviny běžně dostupné všem.
 

Víte, kolik utrácíte?

Chodíte do obchodu, nakupujete, platíte účty, platíte dětem obědy a kroužky, a vy si dopřejete jen drobnosti? Máte pocit, že jste udělali všechno, co jste mohli, že rozhodně NEUTRÁCÍTE, a že tedy není možné, abyste nevyšli, když jste si to dopředu propočítali.

Ideální je, nechávat si za jeden měsíc všechny účty, k tomu na jeho konci připočítat výdaje na účtu, a to vše sečíst. Zřejmě se dostanete na číslo, které se bude lišit s vaším rozpočtem. Jak je to možné? Třeba proto, že některé potraviny zdražily, neuvědomili jste si, že jste nad rámec rozpočtu platili povinné ručení, nebo zálohu na dovolenou. Každopádně se vždycky dopočítáte a budete vědět. A VĚDĚT je vážně potřeba!