Horoskop v našem životě


Věříte horoskopům?
Horoskopy nám přinesou mnoho poznání. Čte je snad každý. Vždyť se s nimi také setkáváme skoro v každém časopise. A znám spoustu lidí, kteří by snad ani nevyšli ven, aniž by si předem z horoskopu nenastudovali, co je čeká. Myslím ale, že nám rozhodně přesně neurčují náš život, a tak by se měli brát s nadhledem. Vzpomeňte si nejdřív, jak dopadl František Koudelka ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, který si začal řídit život podle počítačem sestaveného kondiciogramu.

Horoskop nikdy není univerzální. K jeho sestavení byste měli znát nejen datum narození, ale také přesný čas. A i když se ve stejnou dobu narodí více lidí, neznamená to, že všichni mají stejný horoskop. Náš život si totiž určujeme především my sami. Tyto astrologické tabulky nám pouze pomůžou lépe se orientovat v našich životních možnostech.

Historie horoskopů
Nejstarší dochovaný horoskop je již z roku 410 před n. l. a jde o horoskop syna babylonského panovníka. Babylónští kněží tenkrát jako první rozdělili roční putování Slunce zvěrokruhem na dvanáct souhvězdí.

Nový systém sestavování horoskopů se objevil kolem roku 200 před n. l., a významným způsobem rozšířil ten původní babylonský. Tento systém se dochoval prakticky až dodnes, i když ještě postoupil výrazných modifikací.

Pro sestavení horoskopů je potřeba různých prvků:
§  Zvěrokruh
§  Astrologické planety
§  Aspekty (vzájemné úhly mezi prvky)
§  Hvězdy
§  Asteroidy
§  Další astrologické body

K sestavení horoskopu se pracuje s postavením planet na obloze v příslušném místě a času události. Díky tomu se vypočtou jeho prvky.
Pomůže nám tedy odhalit naše zaměření, talent, finanční možnosti i nemoci. Vyčteme z něho dědictví našich kořenů a poukáže na naše deficity. Horoskopům bychom přesto neměli přisuzovat zvláštní magické schopnosti, ale ani bychom je neměli úplně zatracovat.