Hlavní surovinou při výrobě těstovin je samozřejmě mouka. Kvalita mouky nejvíce ovlivňuje kvalitu finálního produktu. Nejpoužívanějším druhem mouky je pšeničná a hned po ní žitná. Pokud dáváte přednost těstovinám z pšeničné mouky, tak si pečlivě přečtěte složení, které vždy musí být uvedené na zadní straně etikety. Raději si kupte dražší těstoviny z kvalitní semolínové mouky. Samolína je mouka z tvrdozrnné pšenice, která lépe chutná a také lépe drží tvar těstoviny, takže se nerozvaří.
Bezlepkové těstoviny
Pokud jste celiak nebo trpíte nesnášenlivostí na lepek, tak si dopřejte bezlepkové těstoviny, které se vyrábějí především z rýžové, pohankové nebo kukuřičné mouky. Chuť se u některých značek velmi přibližuje klasickým pšeničným těstovinám. Rýžové těstoviny mají světlou bílou barvu, která je dána barvou rýže a většinou se vůbec nedobarvují.
Rýžové těstoviny mají zase sytě žlutou barvu, záleží na druhu použité kukuřice. U kukuřičných těstovin doporučuji číst složení, můžete se setkat s tím, že obsahují umělá barviva, která plní pouze estetickou funkci. Zakoupit je můžete ve zdravých výživách a některých větších supermarketech je většinou naleznete na okraji sekce s klasickými těstovinami.
Těstoviny z fazolí
Hitem posledních let jsou těstoviny z fazolové mouky. Nejčastěji se používá mouka ze soji, mungo fazolí a černých fazolí. Tyto těstoviny s těmi klasickými obilnými mají společný většinou jen tvar. Fazole jsou bohatým zdroje bílkovin a právě proto jsou velmi oblíbené v redukčních dietách a mezi sportovci. Zajímavá je také jejich barva, můžete najít zelené, červené a také černé.
Stejně jako výše zmíněné kukuřičné, pohankové a rýžové jsou i fazolové těstoviny bez lepku. Zakoupit je není tak lehké, většina klasických obchodních řetězců je v nabídce nemá. Zkuste se zastavit ve specializovaných fitness prodejnách nebo je pohledejte na internetu.