Víte, co je to QR kód?

Tyto kódy dnes naleznete téměř na každém rohu. Nemusí se jednat pouze o faktury, propagační materiál či vizitku, ale je možné je naleznout i na památkách nebo v místech obchodů s různými typy zboží. Stačí mít po ruce pouze telefon, do kterého si stáhnete aplikaci a pak už stačí pouze kód naskenovat a obrázek vám je v mobilu načten do textového pole, z kterého si můžete vyčíst veškeré informace.
 qr kód v mobilu

Co vše je možné pomocí QR kódu uložit?

 
Ukládat můžete různé typy souborů. Mezi nejčastější řadíme text, hudbu, polohu, email, telefonní číslo, osobní informace, platby, webové stránky aj. Ukládat tak lze veškeré fotografie i úřednické dokumenty.

Můžu si vytvořit vlastní QR kód a jak?

 
Není těžké si převést vlastní informace do obrázkového formátu. Kódy se tvoří díky generátoru, který naleznete na internetu. Existují jak české, tak zahraniční. Též se mohou lišit dle náročnosti, ty jednoduché, se základními funkcemi nabízí například český QR Generator, kam do volného pole zadáte to, co chcete přeměnit, tzn. email, tel, url, sms. Určíte velikost a necháte si kód vygenerovat. Pak jej můžete používat dle libosti. Určitě je dobré jejich umístění na viditelná a dobře dostupná místa. V přírodě bez přístupu internetu vám bude QR kód na nic, proto jej umisťujte s rozmyšlením.
 
 kód QR
Zbytečnost?
Pro starší generace je používání těchto kódů nepochopitelné. Ačkoliv byly vynalezeny v Japonsku, kde si svoji oblibu stále drží na špici, u nás si na ně lidé musí stále zvykat. Přeci jenom, proč ukrývat informace do čtverečku, když danou myšlenku můžeme klasicky napsat či natisknout? Spíš je jeho užívání zkrátka moderní a mladí se řídí trendy, i když se nezamýšlí nad podstatou dané věci. Je na každém, aby si vyhodnotil, zda si k používání QR kódů najde cestu či nikoliv. Otázkou je, jak dlouho se tento vynález dnešní doby udrží.