Být za každou cenu online se svou vlastní fotkou

Vybavit mobilní telefon fotoaparátem, to tedy byl nápad. Možná vás tato věta zarazí, vždyť co je na tom špatného? Špatné může být snad jen to ubohé rozlišení u některých snímků, resp. technologických řešení samotných vestavěných objektivů uvnitř skeletu chytrého telefonu.
Podle nejnovějších průzkumů využívají lidé v Česku telefon především (kromě telefonování a textových zpráv) k surfování po Internetu a přístupu k sociálním sítím. Pořizování fotografií už mnoho z nás omrzelo, a abychom se procházeli po městě, nebo v otevřené krajině a stále kolem sebe něco fotografovali, tak tímto způsobem se zabavuje většinou jen ten, kdo má chytrý telefon poprvé v ruce.
selfie na pláži
Jinak je tomu ovšem ve světě, resp. v určitých zemích. Nejvíce se fotoaparát využívá ve Spojených státech a také v asijských zemích, zejména v Indii a v Pákistánu. Zvláštní samostatnou skupinu pak tvoří lidé, kteří pořizují tzv. selfie.

Pády z výšky, autonehody, úrazy elektrickým proudem

Fotit sám sebe a prezentovat se na sociálních sítích dokonce považují někteří odborníci za úchylku, ale co je horší, při pořizování selfie dochází často k těžkým až smrtelným zraněním. Lidé v tom okamžiku totiž svou pozornost obrací k samotnému provedení snímku a opomíjí nebezpečí ze vzniklé situace. Aby byl snímek zajímavý, často se lidé fotí na nějakých vyhlídkách, vysoko nad krajinou, a dochází pak k pádům z velké výšky. Bývají to vrcholky skalních útesů, horní hrany vodopádů, divoké peřeje, skalní rozsedliny, propasti, horské štíty nebo rozhledny.
selfie dívky
Velmi častou příčinou úmrtí je i utonutí na divoké vodě, ve válcovém jezu, v bažinách nebo mokřadech. V žebříčku úmrtí tu pak dominují kromě pádů do vody i dopravní nehody buď za volantem automobilu, nebo při srážce s vlakem či autobusem. Třetí příčka patří právě pádům z velké výšky.
Poměrně kuriózní situace je také roztrhání divokou šelmou. Jistý turista z Izraele fotografoval zraněného medvěda a ten jej pak roztrhal na kusy. Výjimečné nejsou ani těžké úrazy elektrickým proudem a pořízení fotek v souvislosti se stožáry s vysokým napětím.
Možná pro vás nebude s podivem, že nejčastěji jsou oběťmi takového neuváženého chování mladí lidé ve věku od 10 do 28 let. Tvoří až 85 procent těchto případů.