Klíčící biomiska pro obiloviny, luštěniny a další rostlinná semena

Nakličování plodů rostlin je jednou z možností, jak obohatit zdravý jídelníček. Tento postup lze aplikovat po celý rok, podmínkou je pouze vytápěná místnost na pokojovou teplotu, pitná voda a vhodná nádobka. Není k tomu třeba žádných vědeckých postupů a znalostí, zvládnou to i nešikové a seznámit s nakličováním můžete i malé děti předškolního věku.

klíčemé

Jak postupovat krok za krokem

Jste-li úplní začátečníci, jistě vám přijde vhod postup od začátku až do samého konce:

  • Semínka přebereme a zbavíme je zbytků zeminy a kamínků. Důkladně je propláchneme ve vlažné vodě (nikoli horké), odstraníme i poškozené kusy nebo napadené hnilobou či plísní. Pozor, plísně se rády množí, proto postupujeme pečlivě, abychom odstranili všechny nevhodné plody.
  • Do nádoby nalijeme vlažnou vodu, propláchnutá zrnka do ní vložíme tak, aby byla celá ponořená. Vody by mělo být alespoň 2 cm nad jejich horní okraj, zvláště u luštěnin, které vodu nasávají a nabývají značně na objemu.
  • Nádobu s vodou ponecháme v místnosti s pokojovou teplotou, nejlépe přikrytou poklicí, anebo uloženou v temnu. Luštěniny namáčíme 12 hodin (ty starší až 16 hodin), obiloviny a ostatní semínka stačí jen 6 – 8 hodin.
  • Poté vodu slijeme, můžeme ji použít na zalévání, necháme důkladně odkapat a pouze vlhké plody umístíme do klíčící biomisky.
  • V průběhu dne je dvakrát (nejlépe vždy ráno a večer) znovu propláchneme vlažnou vodou, necháme odkapat a takto ponecháme v miskách několik dnů, přičemž každý den postup proplachování opakujeme. První klíčky se začnou tvořit již po dvou až třech dnech.

miska na klíčení
Klíčky by se měly konzumovat co nejvíce čerstvé, lze je uschovat v chladničce pouze zhruba 3 dny, proto je vhodné vždy zvážit, kolik jich skutečně sníme. Ukládat je do mrazáku znamená zničit většinu biologicky aktivních látek a enzymů, proto je vždy lepší jíst je syrové. Var rovněž ničí živiny podobně jako hluboké zmrazení.