Dovolená na Moravě


Mnohdy skutečně takové cestování napříč naší zemí je doslova dobrodružnou výpravou. Rádi cestujeme po různých místech a hledáme zajímavosti, památky a samozřejmě k tomu nesmí chybět i speciality místní kuchyně. Přece jenom jiný kraj, jiný mrav, jiná kultura, zvyky a samozřejmě pokrmy. Tentokrát jsme si naplánovali cestu na jižní Moravu. Jenomže tady je tolik krásných míst, že člověk ani neví kde začít. Možná zkusíme Mikulov, který jak se zdá, se nám na pár dní stane zázemím. Vypadá to, že zde se rozhodně nudit nebudeme. V podstatě je zde tak propletená síť cyklistických stezek, že klidně bychom si mohli vzít s sebou i kola, ještě uvidíme, zdali seženeme nějaké místo pro vhodné ubytování. Ono i pro pěší turistiku je zde mnoho míst, stejně tak jako památek a konec konců do Brna to bude tak kolem 50 kilometrů, to kdybychom se náhodou nasytili místního ruchu.

mikulov

Jedeme na průzkum

Nakonec jsme se rozhodli úplně jinak. Hlásí pěkné počasí, tak vyrazíme na Moravu na motorce. Rádi cestujeme tímto způsobem, když to jen jde, jelikož člověk si pročistí hlavu a vnímá ty krásy kolem sebe úplně jinak. Ubytování Mikulov je zajištěné a parkovat můžeme přímo na dvoře areálu, tudíž bude motocykl v bezpečí. Uděláme zkrátka průzkum napříč jihomoravským krajem a uvidíme, kam se příště přemístíme.

staré město

Mikulov nás skutečně překvapil

Vzhledem k nádhernému počasí nás to vylákalo na mnohé výlety, včetně koupání v laguně, dokonce jsme si zde zapůjčili člun. Neskutečně výborné víno, které samozřejmě je známé po celém světě, ale mnohdy malé rodinné sklípky nabízí i další servis spojený s degustací. Skvělé bylo, že jsme měli zázemí, kam jsme se celkem rádi navraceli a pro změnu si užívali zase plný odpočinek zde v podobě wellness. No nestihli jsme projít všechny památky, prozkoumat okolní krásy, natož místní zámky. Jak je vidět, budeme se muset sem rozhodně vrátit, třeba až se bude konat Pálavské vinobraní.