Kdy je nárok na odškodnění?

Pokud nabere let vinou dopravce samotného větší zpoždění, než jaké stanovuje regulace EC 261/2004, má jeho pasažér na základě téže regulace nárok na finanční odškodnění. Tedy na peníze, jež mu musí vyplatit aerolinie ze svého jako jakési bolestné. Nebo trest za to, že se nepostaraly, aby vše proběhlo tak, jak má.
Aby člověk ale takové odškodnění dostal, musí jít kromě toho, co už bylo zmíněno, i o let provozovaný leteckou společností sídlící v některé zemi Evropské unie, ve Švýcarsku, Norsku nebo na Islandu, nebo o let s počátkem i koncem v tomto prostoru nebo o let mířící ze zmíněných zemí jinam.
čekající letadla

V podobných případech dostane cestující finanční kompenzaci ve výši úměrné délce zpoždění i trasy letu, jež může dosáhnout až šesti set eur. Nebo přesněji řečeno by ji měl dostat. Jenže je tu několik háčků.
Za prvé ten, že jsou aerolinie povinnosti platit zproštěny, je-li zpoždění zaviněno nikoliv jimi samotnými, nýbrž nepřízní počasí, přírodní katastrofou, bezpečnostní situací, stávkou třetí strany nebo omezením letového provozu, za což logicky nenesou zodpovědnost, co nemohou ovlivnit, a za druhé ten, že i když je dopravce za zpoždění odpovědný, nejednou se pokouší ho svést na něco ze zmíněného, co ho povinnosti platit zbavuje. A pak je na cestujícím, aby prokázal, že si ono odškodnění za zpoždění letů opravdu zasluhuje.
čekající turista

Případně aerolinky ve snaze vyhnout se placení s poškozeným klientem nekomunikují a doufají, že ho pokusy o získání peněz nakonec přestanou bavit a mávne nad tím rukou.
Vymáhání odškodného z letecké společnosti, jež se vzpouzí, bývá nejednou obtížné, pro laika často i téměř nemožné. Protože zkuste si sehnat dodatečně důkazy a pak se s těmito vláčet po soudech, dokazovat, žalovat a doufat, že bude nakonec dosaženo práva!
A proto je jenom dobře, že existují i právníci, kteří se na tuto problematiku specializují a rádi se podobných případů ujímají. A navrch si berou férově provizi pouze v případě, že onoho odškodnění skutečně dosáhnou.
Takže na své odškodnění nerezignujte. I kdyby se dopravce vzpouzel sebevíc, máte kde najít zastání.