Je dámská kožená kabelka z etického hlediska vhodná?

Pro mnoho žen není kabelka pouhým předmětem, ve kterém nosí věci, nýbrž i módním doplňkem, za který jsou mnohdy ochotny utratit velké částky. Cena se odvíjí částečně také od materiálu, ze kterého je vyrobena. A jedním z nejpoužívanějších je právě kůže.

Dámská kožená kabelka může být vyrobena buď z pravé kůže, nebo z její imitace, takzvané koženky. Je samozřejmé, že ta pravá bude podstatně dražší. Je to hned z několika důvodů, prvním a nejvážnějším z nich je cena materiálu.
hnědá kožená kabelka na polní cestě

Je však pravda, že mnoho žen odmítá nosit doplňky z pravé kůže, neboť nechtějí podporovat utrpení zvířat. To je samozřejmě v pořádku u kožichů a kožešin, u kožených výrobků je však situace poněkud jiná.

Zde se totiž jedná v převážné většině o hovězí či prasečí kůži. To samozřejmě znamená, že to zvíře by bylo stejně poraženo, neboť tím hlavním produktem z něj je maso. Kůže je pouze přidaný, avšak vítaný bonus.
kožená kabelka s příslušenstvím
Pokud tedy nejste vegetarián či vegan, není potřeba se trápit tím, zda nepodporujete chov kožešinové zvěře v krutých podmínkách. Navíc je zde fakt, že veškeré kožešinové farmy byly zakázány. Ačkoliv je pravda, že naprostá většina textilního zboží pochází z dovozu, nejčastěji z Číny a jiných zemí, kde je levná pracovní síla.

Koupí oděvů tak sice nepodporujete týrání zvířat, je to však podpora týrání lidí, kteří pracují ve zdravotně závadném prostředí často bez potřebné ochrany mnoho hodin týdně za velmi, velmi nízkou mzdu.

Proč je oblečení vyráběno v takovýchto podmínkách? Odpověď zní, že je to levné. Tyto přelidněné země, jako již zmíněná Čína nebo Indie mají silné problémy se zaměstnaností. Vzhledem k početnosti populace je sehnat zde místo velmi těžké. Lidé jsou tedy ochotni vzít prakticky cokoliv, i když mzda je i na jejich poměry malá a pracovní prostředí ne zrovna dobré. Navíc tyto země nemají zrovna vyspělé zákony, co se lidských práv týče.

Samozřejmě nenavrhuji, abychom chodili nazí. Na naší době je však dobré to, že máme na výběr. Můžeme si totiž vybrat oblečení, které nebylo vyrobeno v zemích třetího světa, nýbrž například u nás. Samozřejmě bude dražší, avšak pojďme se zamyslet: opravdu ho potřebujeme tolik?

Možná bychom se měli nad sebou zamyslet, jestli ten konzumní styl života neženeme až příliš daleko. A také nad tím, jakou má ve skutečnosti cenu, i když jej nevidíme.