Na horu Radhošť


Nejfrekventovanější a také hodně zajímavá je trasa z Pusteven. Asi proto, že vás sem vyveze lanovka, ke které se dostanete v pohodě autem. Podle toho, kdy sem přijedete se bude odvíjet vaše čekání ve frontě u lanovky samotné. Nahoře pak můžete vidět nádherné chaloupky, no, hotely pana Jurkoviče, tedy architekta, jehož stavby jsou známé po celém světě. Nu, a protože cestu odsud jsme si již popsali, podíváme se na tu druhou. Ta nám začíná ve městě s názvem Rožnov pod Radhoštěm. Můžete se držet modré značky, a ta vás provede skutečně krásnými zákoutími. Vzdálenostně je to pouhých šest kilometrů, ale je zde dosti náročné převýšení, takže méně zkušeným a méně zdatným turistům bych asi trasu nedoporučil.  

lanovka u lesa

Začínáme však na značce červené. Je jedno kde, třeba na mostě přes Bečvu, kolem které pak chvíli půjdete. Projdete i kolem kempu, který má velmi zajímavé ceny ubytování, leč jeho umístění asi není zrovna ideální. Pokračujeme kolem hlavní cesty, ale jen kousek a pak se dáme doprava a dojdeme až pod chatu Mír. Zde opustíme asfaltovou cestu a dáme se směrem vlevo dle ukazatele. Čeká nás výstup k dalšímu bodu, kterým je Černá hora.

nádherná krajinka

Zde si můžete odpočinout, ale o kousek dále je to pohodlnější. Zde také opouštíme červenou značku a chytáme se té modré o které jsme již hovořili. Ta už nás zavede až k cíli. Nyní vás čeká již jen odpočívka na Velké Polaně. Vlevo nevstupujte, je tam zákaz. Odsud vám zbývá do cíle již jen kilometr. Můžete si však odskočit směrem vpravo, kde je jeskyně zvaná Volárka. Nečekejte nic jako jste zvyklí dle výrazu jeskyně. Zde je to jen díra a nic více. Proč se tomu říká jeskyně, na to jsem nikdy nepřišla a ani po tom nepátrala. Nu, a to jste již na vrcholu, kde můžete vidět další zajímavosti. Například nejvýše položenou církevní stavbu u nás, kapli Cyrila a Metoděje.  

Tak co, vydáte se na cestu?